• Foto

Yasmina Reggad : we dreamt of utopia and we woke up screaming

Afwisselend een radiozender en een controlecentrum van buitenlandse radio-uitzendingen, worden in twee performatieve werken van het eerste hoofdstuk a common consent to listen. a collective dissent of interpretation nieuwe manieren bestudeerd om een uniek en weinig gekend archief van een periode waarin Algiers het "Mekka van de revolutionairen" werd genoemd, tentoon te stellen en te activeren.

Meer lezen

Tegen de achtergrond van de bipolaire spanningen van de Koude Oorlog in de jaren 60 en 70 was de Algerijnse hoofdstad waar zowel nationale vrijheidsbewegingen, politieke ballingen, rebellen en gedesillusioneerde westerlingen, maar ook militanten uit alle hoeken van de wereld te vinden waren, getuige van het ontstaan van een "derde weg" en andere toekomstmogelijkheden. Met als uitgangspunt de radio-uitzendingen van de vrijheidsbewegingen verspreid door de RTA (Radiodiffusion-télévision algérienne), weerspiegelt de veeltalige en polyfone productie Reggad's reis langs de ideeën en idealen van die tijd.

Het publiek wordt ondergedompeld in een rechtstreekse radio-uitzending of een performatieve installatie en is er zo getuige van hoe twee zorgvuldig opgebouwde scripts vorm krijgen, geproduceerd en verspreid worden. De toeschouwers worden de hedendaagse luisteraars en de stem van de in het verleden geleverde strijd en avant-gardistische voorstellen. Op die manier wordt de solidariteit hersteld met en tussen de spelers uit de wereldgeschiedenis die anders onzichtbaar zouden blijven.

Het in 2016 gecreëerde we dreamt of utopia and we woke up screaming neemt voortdurend nieuwe vormen aan en past zich aan elke nieuwe uitnodiging aan. Het eerste hoofdstuk van dit lange-termijnonderzoeksproject, a common consent to listen. a collective dissent of interpretation, is een veelvormige, cumulatieve en evolutieve performance geïnspireerd op de genres van radiodocumentaire en theater.

Twee recente versies gecreëerd voor Moussem Cities: Algiers in de Kaaistudio's bestaan uit:

De achtste iteratie van de evolutieve performance we dreamt of utopia and we woke up screaming, geïnspireerd op de radiodocumentaire. De audiovisuele archieven van verschillende continenten en in verschillende talen en de hedendaagse documenten worden vermengd met getuigenissen van sleutelfiguren en militanten uit de jaren 60 en 70, zoals Frantz Fanon, Houari Boumediene, Sam Nujoma, María Acerina, Elaine Mokhtefi, Antonio Cubillo, Vera Sílvia Araújo de Magalhães, Manuel Alegre of Yasser Arafat. Een aantal van deze stemmen worden vertolkt door een solidariteitskoor samengesteld uit Brusselse activisten van vandaag. Dankzij een zorgvuldig opgebouwd geluids- en theaterscript krijgt het publiek de rol toebedeeld van actieve luisteraar die voortdurend naar het heden en de gebeurtenissen vandaag terug wordt gehaald door de stem van de hoofdcommentator, Yasmina Reggad.

From dreamers to freedom fighters to terrorists stelt verschillende facetten voor van de gewapende strijd van de vrijheidsbewegingen in de jaren 70, zoals sabotage, bombardementen, ontvoeringen en kapingen. De performative installatie evoceert de perceptie van deze daden zowel door de betrokkenen in het verleden als door de toeschouwer vandaag. Om de verschillende manieren van politiek solidair engagement tot leven te brengen en te laten beleven wordt het publiek uitgenodigd om de installatie te activeren en zelf de radiostem te worden van een dagelijkse radio-uitzending waarbij ze een script voorlezen dat werd gemonteerd op de wijze van militantenfilms uit de jaren 1970.

Side Effects

×

Side Effects

Ondersteun je deze actie ook?

Handvest voor de podium­kunstenaar

Een solidariteitsverklaring van kunstenaars die afspreken niet langer on(der)betaald werk te aanvaarden bij publieke activiteiten die plaatsvinden in of voor organisaties met (een) medewerker(s) in vaste loondienst.
>>> handvest.org