• Foto

Sara Manente & Marcos Simoes: This Place

Voor hun project THIS PLACE, nodigen Marcos Simões en Sara Manente een 'artistieke koppel' uit om gedurende twee weken een werkplek en een gemeenschappelijke praktijk te delen.
Het project bestaat uit 7 varianten, met 7 verschillende koppels. Door dit te doen, verplaatst This place zichzelf, het voorstel, de performativiteit en de context. Het project omvat zowel elke variatie, als alle variaties samen.

Meer lezen

In het begin van de residentie, consulteren Manente & Simões, samen met het artistiek koppel een Tarot lezer om meer te weten te komen omtrent hun band onderling, en antwoorden te krijgen op vragen als – hoe zal de residentie verlopen, welke problemen zullen we tegenkomen, hoe zullen we bepaalde beslissingen nemen en hoe zal de performance eindigen?
Als beginpunt stellen Manente & Simões het koppel een bundel oefeningen voor, in de vorm van een handboek, die geïnspireerd zijn door ervaringen met ESP (extra zintuiglijke waarneming). Deze oefeningen werden ontwikkeld en gefilmd door Manente & Simões als alternatieve werkmethoden geïnspireerd op telepathie, remote viewing en andere psychische vaardigheden.

Deze oefeningen vormen de basis die zal worden hervormd door elk koppel tot een unieke performance, gepresenteerd aan het einde van de residentieperiode, op de residentieplek.
Het project wil een performatieve situatie op elke locatie vormgeven (oa een lezing, een film, skype-chat, dansvoorstelling) en het niet presenteren als een - work in progress- , maar als een tijdelijk object.

Volgens Manente & Simões vormen twee personen die reeds samen werkten aan hetzelfde project en gebonden zijn als vrienden, broer en/of zus of geliefden een 'artistiek koppel'. Deze relatie wordt beschouwd als een topografie.
This place is op verschillende momenten aanwezig: de virtuele ruimte tussen de partners in een artistiek koppel, hun wederzijds begrip / onbegrip, een plek waar paranormale communicatie het werk beïnvloedt , de ruimte van de overdracht , de constellatie van de ontmoeting tussen alle betrokken personen (het koppel, Manente & Simões, en het publiek). This Place is een intuïtief en concreet mechanisme om lagen in een lezing aan te brengen en aan te tonen dat een "ding" ook altijd anders kan zijn.

This Movie is het performatieve object in film formaat dat het resultaat is van twee residentie weken met het artistieke koppel Jorge Dutor en Guillem Mont de Palol in het vakantiehuis van de familie Guillem.

Side Effects

×

Side Effects

Ondersteun je deze actie ook?

Handvest voor de podium­kunstenaar

Een solidariteitsverklaring van kunstenaars die afspreken niet langer on(der)betaald werk te aanvaarden bij publieke activiteiten die plaatsvinden in of voor organisaties met (een) medewerker(s) in vaste loondienst.
>>> handvest.org