Upcoming premiere

Myriam Van Imschoot & HYOID present new piece

In newpolyphonies 4 singers of HYOID join forces with 15 performers in a curious high mass about little differences with big impact.

Manyfold, meditative, monstrous, machinic, Messianic, muted, mimetic, miniscule, methodical, mighty, momentary, mystical.

Inspired by insects, climate marches and airplane traffic coming to a halt, the leitmotif in this concert/performance is not the loud collective chant, but the experience that each individual - like a link in a chain - can set a vortex of sounds in motion.

newpolyphonies is scheduled to premiere at De Bijloke in Ghent on 17.10.

Upcoming Premiere

Soirée d'études by Cassiel Gaube

In Soirée d'études, Cassiel Gaube expands the research set out in his solo Farmer Train Swirl - Étude and creates a trio exploring the rich vocabulary of House Dance in a series of études.

An étude, in the musical sense of the word, is a composition designed as an occasion to explore the possibilities of a particular technique and to experiment with these, which is similar to the way House Dance is practiced. Drawing from commonly known moves, the dancer looks for variations of these steps and for inventive ways of articulating them together. This common knowledge allows people to read each other's dancing. Together with two dancers experienced in Street dance, Cassiel seeks to reveal the literacy that this practice requires and produces.

Soirée d'études will premiere on 19 > 21.11 during Les Inaccoutumés at Ménagerie de Verre.

Let us respond, reflect and rebuild in solidarity

Als organisatie die de ontwikkeling van kunstenaarstrajecten ondersteunt, werkt Hiros nauw samen met individuele kunstenaars en hun medewerkers. We creëren een langdurige en duurzame basis voor artistieke creatie en onderzoek.

De crisis veroorzaakt door de COVID-19 pandemie legt de kwetsbaarheid van de kunstensector op pijnlijke wijze bloot en vergroot de reeds bestaande ongelijkheden. Hiros is daarbij vooral getuige van de verslechtering van de reeds precaire positie van de kunstenaar en de kunstwerker.

Gezien de urgentie van de huidige situatie, roepen we de Vlaamse, Brusselse en Belgische federale overheid op om snel de nodige maatregelen te nemen. Ook binnen de sector zelf moet het solidariteitsprincipe centraal staan bij het samen herdenken en zoeken naar oplossingen.

Hiros onderschrijft dan ook de 4 voorstellen geformuleerd door SOTA (State of the Arts) e.a. in deze brief.

Met het oog op de leefbaarheid van de kunstensector op lange termijn, roepen we daarnaast op om een diepgaand debat op gang te brengen over de huidige situatie van de positie van de kunstenaar, met het oog op het waarborgen van de duurzaamheid van hun loopbaan en praktijk, maar ook van de vrijheid van meningsuiting, de sociale en financiële erkenning en het individuele welzijn.

Beeld: The Palm of Your Hand / Research (2015) - Vera Tussing © Benjamin Sommabere

Side Effects

×

Side Effects

Ondersteun je deze actie ook?

Handvest voor de podium­kunstenaar

Een solidariteitsverklaring van kunstenaars die afspreken niet langer on(der)betaald werk te aanvaarden bij publieke activiteiten die plaatsvinden in of voor organisaties met (een) medewerker(s) in vaste loondienst.
>>> handvest.org